Friday, February 11, 2011

Nikmat Wanita Solehah

 Dikesempatan ini Izza nak share kenikmatan seorang wanita solehah yang bergelar ibu mahupun sebagai seorang isteri...Hati tergerak nak share dari entry Saudara Mohd Amirul tahun lepas. Pastu baru je layan entry 'Ciri-ciri Wanita Solehah' @ Qaseh Nilamsari buat Izza bersemangat untuk berkongsi di sini juga...Hayatilah kelebihan seorang wanita solehah.
 1. Seorang wanita solehah adalah lebih baik daripada 70 orang wali.
 2. Seorang wanita solehah adalah lebih baik daripada 70 lelaki soleh.
 3. Seorang wanita yang jahat adalah lebih buruk daripada 1,000 lelaki yang jahat.
 4. 2 rakaat solat dari wanita yang hamil adalah lebih baik daripada 80 rakaat solat wanita yang tidak hamil.
 5. Wanita yang beri minum susu kepada anaknya daripada badannya (susu badan) akan dapat satu pahala daripada tiap-tiap titik susu yang diberikannya.
 6. Wanita yang melayan dengan baik suami yang pulang ke rumah di dalam keadaan letih akan mendapat pahala jihad.
 7. Wanita yang habiskan malamnya dengan tidur yang tidak selesa kerana menjaga anaknya yang sakit akan mendapat pahala seperti membebaskan 20 orang hamba.
 8. Wanita yang melihat suaminya dengan kasih sayang dan suami yang melihat isterinya dengan kasih sayang akan dipandang Allah dengan penuh rahmat.
 9. Wanita yang menyebabkan suaminya keluar dan berjuang ke jalan Allah dan kemudian menjaga adab   rumahtangganya akan masuk syurga 500 tahun lebih awal daripada suaminya, akan menjadi ketua 70,000  maalaikat dan bidadari dan wanita itu akan dimandikan di dalam syurga, dan menunggu suaminya dengan menunggang kuda yang dibuat daripada yakut.
 10. Wanita yang tidak cukup tidur pada malam hari kerana menjaga anak yang sakit akan diampunkan oleh Allah akan seluruh dosanya dan bila dia hiburkan hati anaknya Allah memberi 12 tahun pahala ibadat.
 11. Wanita yang memerah susu binatang dengan "bismillah" akan didoakan oleh binatang itu dengan doa     keberkatan.
 12. Wanita yang menguli tepung gandum dengan bismillah", Allah akan berkatkan rezekinya.
 13. Wanita yang menyapu lantai dengan berzikir akan mendapat pahala seperti meyapu lantai di baitullah.
 14. Wanita yang menjaga solat, puasa, menutup aurat dan taat pada suami, Allah akan mengizinkannya untuk memasuki syurga dari mana-mana pintu yang dia suka.
 15. Wanita yang hamil akan dapat pahala berpuasa pada siang hari.
 16. Wanita yang hamil akan dapat pahala beribadat pada malam hari.
 17. Wanita yang bersalin akan mendapat pahala 70 tahun solat dan puasa dan setiap kesakitan pada satu uratnya Allah mengurniakan satu pahala haji.
 18. Sekiranya wanita mati dalam masa 40 hari selepas bersalin, dia akan dikira sebagai mati syahid.
 19. Jika wanita melayan suami tanpa khianat akan mendapat pahala 12 tahun solat.
 20. Jika wanita menyusui anaknya sampai cukup tempoh (2 1/2 tahun), maka maalaikat-maalaikat di langit akan khabarkan berita bahawa syurga wajib baginya.
 21. Jika wanita memberi susu badannya kepada anaknya yang menangis, Allah akan memberi pahala satu tahun solat dan puasa.
 22. Jika wanita memicit suami tanpa disuruh akan mendapat pahala 7 tola emas dan jika wanita memicit suami  bila disuruh akan mendapat pahala tola perak.
 23. Wanita yang meninggal dunia dengan keredhaan suaminya akan memasuki syurga.
 24. Jika suami mengajarkan isterinya selesaikan satu masalah akan mendapat pahala 80 tahun ibadat.
 Amatlah mudah bagi seorang wanita untuk menjejak Syurga. Namun begitu mengapa terlalu ramai yang masih hidup dalam kejahilan? Wallahualam....

Sang suami pula perlu ingat, tidak kamu jejaki syurga sebelum keluarga kamu menjejak syurga. Jangan ingat hendak kahwin empat jika yang satu belum terbela. Yang belum kahwin tu ingat, kamu terdedah kepada kemungkaran. Iman akan dicabar sehebat-hebatnya ketika ini. Pilih lah Syurga dan bukannya Neraka.

Banyak yang Izza perlu perbaiki diri ini dan sentiasa cuba untuk dekatkan diri kepadaNYA..sungguh! Bukan nak jadi perasan baik dengan share entry yang berbentuk keagamaan macam ni tapi cuba untuk sebar-sebarkan kelebihannya agar kita semua berebut-rebut untuk mengecapinya. Jom sama-sama kita cuba untuk menjadi wanita yang terbaik ye!♥♥♥

2 comments:

 1. salam akak izza..
  namia da klik da akaknye HB =D

  ReplyDelete
 2. tq namia darling :)teruskan setia klik banner akak sebagaimana kak izza setia klik banner namia ok! muahhh

  ReplyDelete