Thursday, February 2, 2012

Tips & Cara banyakkan Susu Ibu


Khas untuk kaum Ibu yang menyusukan bayi juga untuk ibu yang bakal melahirkan anak pertama. Jom Izza kongsi tips memperbanyakkan susu ibu dari pembacaan Izza sebelum ini ye..(Sumber : Kelahiran & Membentuk Minda Bayi Cemerlang -Puan Hjh Rusniwati Abazie)

  1. Makanlah makanan sampingan seperti bubur kacang hijau yang mengandungi zat sebelum ibu memberi penyusuan.
  2. Minum segelas air, susu atau air buahan sebelum atau ketika menyusu.
  3. Berbaring dahulu selama beberapa minit sebelum ibu mula menyusukan bayi.
  4. Dengarlah sesuatu yang menyenangkan hati ibu sebelum dan sewaktu menyusu.
  5. Jika membaca menjadi minat utama ibu, ada baiknya juga ketika menyusukan itu ibu membaca.
  6. Pilih tempat yang sunyi sewaktu menyusukan.
  7. Sebaik-baiknya ibu mandilah dahulu dengan air suam sebelum memberi susu kepada bayi.
  8. Ketika menyusukan, tentulah lebih selesa jika ibu duduk di atas kerusi yang lembut.
  9. Rehatkan kedua belah tangan dan tarik nafas perlahan-lahan sebanyak 20 kali sebelum penyusuan dibuat.
  10. Dapatkan nasihat dari mereka yang berpengalaman tentang cara-cara pemberian susu berkesan.
  11. Ibu seharusnya menanamkan rasa yakin kepada diri sendiri.
Antara kebaikkan memberi susu ibu yang Izza hendak kongsi bersama ialah ianya merupakan proses mengembalikan bentuk badan yang paling berkesan! Cepat je badan kembali ke bentuk asal you.... Izza sendiri memberikan penyusuan eksklusif kepada hero kecil  Izza sehingga dia mencecah umur 2 tahun 8 bulan :) Pasti ramai yang memang teringin sangat nak bagi Susu Ibu secara ekslusif kepada bayi masing-masing tapi kemampuan pengeluaran susu itu sendiri tidak mencapai piawaiannya kan...It's ok, di kesempatan lain nanti saya akan kongsi petua-petua orang dulu-dulu untuk memperbanyakkan lagi susu ibu ok! You all take care! ♥♥♥

Tips di bawah ini pula saya diperolehi dari blogge yg sgt prihatin juga dgn pnyusuan susu ibu....
elok untuk dikongsi bersama2...
sharing is caring kan...:)
dan memudahkan untuk rujukan saya juga sebenarnya..:)

Pemakanan:
lobak putih
ikan semua jenis ikan ikan yu (tak penah mkn lg) ikan sardine, tuna, salmon
kurma
jantung pisang
kucai +tauhu+tougeh
petola
kentang rebus
longan kering (air mata kucing)
roti
biskut marrie
daun turi
susu/ soya
halba (msk dlm nasi & air rebusannya minum)
pengaga
kacang buncis
sayur sawi
cheese
planta

Minuman:
air masak
susu
soya
nestum
oat
horlick
milo
jus buahan
buahan betik/honeydwe
rebusan buah pala
spirulina
air kelapa
rebusan air halba

Supplement yg perlu ambik:
omega 3
obimim
kalsium
vitamin c

Utk urutan plak:
1) sikat puting setiap hari, baca selawat pastu sikat dari atas keputing....kanan dan juga kiri
2) cuci dengan berus gigi puting2 tuuu takut tersumbat liang2 puting susu
3) kalau sblm mengepam tuuuu, ambik kedua belah tangan urut dari atas terus lurutkan kebawah...(bc selawat dulu)...insyaallah itu salah satu urutan utk BF

Masa pengepaman:
1)cuba pam sekerap mungkin, lagi byk kita pam...lagi byk pengeluaran susu cthnya 3jam sekali
2)mlm bagi baby isap kerap ....sebab bila mlm kalou kita bg baby isap boleh membaykkan pengeluaran susu juga
3) bila pam, pam sampai susu tak keluar.....nanti tetek kita akan produce susu baru....istilah yg kita selalu guna mcm kita'buang sampah...sampah dah penuh, kita buang dlm tong sampah...pastu kita ganti dgn plastik sampah baru' gitu jugak mcm air susu kita...bila kita dah habis pam, die akan mengeluarkan susu baru
4) sblm pam minum air suam dulu....lepas pam pon minum jugak.
5) jgn minum air sejuk/ais nanti susu cepat kering
jgn minum teh/nescafe taou.....mkn supplement jgn tinggal

Cara-cara Lain

1) baca surah al baqarah ayat 60. sambil baca letakkan tangan pada breast tu. (satu lagi surah surah al-Hujurat kalau tak salah)
2) Sapukan sedikit minyak kelapa pada daun sirih. Kemudian layurkan pada api sehingga layu. Setelah suam, tekapkan pada buah dada. Lakukan setiap hari.
3) tuam tuala suam ke atas payudara
4) urut belakang
5) urut kat payudara
6) urut tetek pakai sikat?mcm sikat rambut
7) sentiasa berfikiran positif
8) invest pada pam susu yg berkualiti
9) Kerap menyusu bayi
10) kurangkan stress, jangan fikirkan perkara yang menyusahkan hati
11) doa
12) tawakkal

25 comments:

  1. owh.. awal lagi nk mnyusu anak ni tapi stakat nk amek ilmu boleh kn?!! hehe ingtkn air susu tu depends on brp bnyak kite mkan.. :P tanx for sharing siz! ^^

    jemput singgah sini ANASAURUS :)

    ReplyDelete
  2. hehe comel lah comment u ni dear...takpe..simpan ilmu byk2 nanti tiba masa njoy the xperience je :)

    ReplyDelete
  3. thanks for sharing iza... aku selalu cuba tapi selalu juga gagal. biasanya masuk bulan ke3 je susu pun kering. mak aku kata dia pun dulu camtu. ada kaitan ngan keturunan ke atau itu cuma mitos? ingat yg ke4 ni nak try menyusu secara ekslusif. mudah2an berjaya..

    ReplyDelete
  4. liza, insyaAllah mudah2han kali ke4 ni b'jaya ok :) aku masih ingat masa pregnant kan aiqal dulu my friend yg ada xperience tak kluar susu share rasa frust dia & dia bg tips yg saudara mara dia bg..i'll inbox u personally ok..agak lucah utk share in public ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh x awk email sy kaedah tu juga?

      Delete
  5. izza ongsi dengan saya sekali boleh apa yg awak kongsi dengan liza

    ReplyDelete
  6. salam izza... ur topic ni sgt2 interesting.. actullly i ada problem dgn susu bdn i yang bila i pam (for both breast) hanya dapat 2 1/2 oz je... betul ke ape yang u blog kan ni mujarab?? so thats mean kite kene selalu pam la baru susu keluar banyak?? boleh kongsi dgn saya sekali ape yang izza kongsi dengan liza?? i really need advice.. i nk menyusukan anak i InsyaAllah sampai dia dua tahun..

    ReplyDelete
  7. saya time pantang bby minum every hour so skali pam lepas 3 jam dapat 7 oz gtu..tapi baru masuk keje 2 ari..5 jam pon tak penuh lg susu.saya mula risau sebab stock dah nak habis baby minum.takut tak cukup..camne ye?

    ReplyDelete
  8. lagi satu bby letak rumah mak jadi beberapa hari sekali baru jumpa..skali jumpa die pon dah tak brapa mau menyusu dr badan.cane ye?

    ReplyDelete
  9. As salam... saya pun ade masalah yg same mcm liza... boleh share dgn saya juga...

    ReplyDelete
  10. setahu saya susu berkurangan depends on pemikiran kita..kalau kita risau susu tak cukup, mmg jadi tak ckup..saya masih dlm pantang dn menyusukan bayi..pernah skali saya fikir pasal mcm mana nk pam susu bila masuk keje nanti, terus susu tak keluar, sb masa tu saya tengah stress fkir pasal pam susu..baby nangis je..bila tenang balik dan banyak berzikir, Alhamdulillah, susu kembali ada..wallahua'lam

    ReplyDelete
  11. salam ukhwah..
    perkongsian yg sangat berguna kpd yg berkenaan..betapa besarnya pahala dan ganjaran yg Allah berikan kpd ibu2 yg berusaha utk menyusukan anaknya. Begitu juga cabaran yg terpaksa dihadapi..apatah lagi bgi ibu2 yg berkerjaya. Semoga tdk mudah putus asa, teruskan usaha murni..

    Dijemput singgah juga di laman saya yer~ http://mamaqairachoice.blogspot.com/

    ReplyDelete
  12. saya baru sebln lebih melahirkan ank...sebelum nih susu saya banyk..dan saya boleh pam lagik ntuk dijadikan stok...tp sejak 2 3 ari nih susu saya kurang malah biler picit2 susu kwar sikit sgt...sya jadik stres dan murung sjak susu x kuar...setelah sy baca blog nih bwu sy tawu punca susu sy kering...sbbnya sy minum air sejuk n seteko air nescafe sejuk...sbb tu susu sy kering...so nk tanya pendapat u ol cmner sy nk banyakkan balik susu bdan sye nih...

    ReplyDelete
  13. Salam.. boleh share x yg iza share dgn liza?? Tq.. norsalwani5515@gmail.com

    ReplyDelete
  14. aslm...boleh share juga untuk saya tak yg iza share dengan liza?
    email saya... murnimahansah@gmail.com. tq.

    ReplyDelete
  15. Nk share jgak bleh?
    Emel sy noor_azeani@yahoo.com

    ReplyDelete
  16. Saya harap Iza dpt share jugak sbb saya tgh pantang susu x keluar ni kat hospital baby jaundis...mintak tolong sgt roslena.daud@gmail.com

    ReplyDelete
  17. saya pom nak tau jg... email sy zuza_ieja09@yahoo.com

    ReplyDelete
  18. Salam. Info yg berguna. Blh awak emailkan sy jga. shidah_pc@yahoo.com.my thanks..:-)

    ReplyDelete
  19. Salam..izza..sy nk juga apa yg awk nk share dgn liza tu..ngee... siti_aishah@ummc.edu.my...tqvm

    ReplyDelete
  20. blurgirlz_slumber@yahoo.com.. Nk thu gak..susu tgh kering..bru 3 bln.

    ReplyDelete
  21. satu perkongsian yang menarik & sangat2 membantu. TQ sis

    ReplyDelete
  22. Bole share skali? Really need it. Email by_t84@yahoo.co.uk

    ReplyDelete